De jaarlijkse Java-conferentie J-Spring deed zijn naam - vanwege de zomerse temperaturen - geen recht. Is dat een gevolg van klimaatverandering? Technisch gezien viel de start van de zomer op dezelfde dag, dus wellicht zou J-Summer een betere naam kunnen zijn. Hoe dan ook stond het onderwerp Java en klimaat op de agenda. Een leuke en verfrissende invalshoek voor een conferentie als deze.
Energiezuinige software
Wist je bijvoorbeeld dat Java één van de meest energiezuinige programmeertalen is? De programmeertaal C is de absolute winnaar, maar los van embedded software design en OS-onderdelen is het een kleine speler. Als je het ecosysteem meeneemt, kun je stellen dat Java vanuit ecologisch opzicht de meest verantwoorde technologiekeuze is. Van spreker Holly Cummins hoorden we nog meer tips om software op te leveren met minder CO2-uitstoot. Een hele simpele verbetering is bijvoorbeeld de keuze van je datacentrum. De details van de CO2-uitstoot van datacentra is niet bekend, maar uit open data kun je eenvoudig afleiden wat de energiemix van het elektriciteitsverbruik van een datacentrum is (TL;DR gebruik nooit US-EAST!).
Hoe je kosten bespaart door het milieu te sparen
Ik verwacht dat deze blik op softwareontwikkeling en applicatie-hosting (cloud) steeds belangrijker gaat worden. Wellicht zien we dit jaar al de eerste klanten die een berekening willen hebben van de CO2-voetafdruk van hun software... Voor een software architect als ik is de insteek dan simpel: gebruik Java, kies een datacentrum in een gebied waar veel hernieuwbare energie wordt opgewekt, optimaliseer de beschikbaarheid van je oplossing (zet systemen automatisch uit wanneer het kan en schaal af wanneer dat kan) en als je budget het toelaat dan optimaliseer je op kosten (want compute time ≈ CO2-verbruik ≈ kosten).
Nog meer besparen
Het komt dus neer op kostenbesparing. Dat is voor mij ook het kernwoord van J-Spring. Zo bleek uit de bijdrage van Urs Peter dat project Loom (en dus Java 21) je applicatie geschikt maakt voor hogere load zonder extra kosten door het gebruik van virtuele threads. In haar praatje over testen van microservices liet Holly Cummins zien hoe nieuwe test tools de keuze voor een andere testaanpak beïnvloeden zodat je eenvoudiger (dus goedkoper) meer zekerheid over de kwaliteit van je software krijgt. Ana Maria Mihalceanu demonstreerde hoe je de performance van Java-applicaties kunt meten door gebruik te maken van aangepaste Docker images. Deze aanpak is bijvoorbeeld handig om memory leaks op te sporen in een productieomgeving zonder dat het de prestaties in productie beïnvloed.
Hoe verder na J-Spring?
Op de terugweg overvalt mij altijd de vraag: "Wat ga je nu met deze nieuwe kennis doen?" Het onderwerp 'groene software' staat nummer 1 op mijn prioriteitenlijst. Bij the/experts kunnen we je nu al helpen om een analyse te maken van je software stack. In onze audits kunnen we onderzoeken hoe je cloud groener en goedkoper kan functioneren. Daarnaast heb ik weer nieuwe ideeën opgedaan om onze suite van test- en performancegereedschappen te verrijken.
Onze QA-experts brengen meer dan tien jaar ervaring mee op het gebied van performancetesten en root cause analysis. Neem contact op met Lucas als je meer wil weten over de mogelijkheden.
Discussion (0)